9. Οι ετικέτες τροφίμων είναι δυσνόητες. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες τους;

Η ανάγνωση των ετικετών τροφίμων μπορεί να μας κάνει εξυπνότερους καταναλωτές αν αξιοποιήσουμε σωστά τις πληροφορίες που δίνονται. Μπορούμε π.χ. να συγκρίνουμε παρόμοια τρόφιμα και να επιλέξουμε αυτό με το χαμηλότερο ποσό θερμίδων και λίπους ανά μερίδα. Ιδιαίτερα χρήσιμη πληροφορία είναι το ποσοστό επί της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (% ΣΗΠ). Πρόκειται για τη μέση ημερήσια ανάγκη σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή ενός μέσου ανθρώπου που καταναλώνει 2000 θερμίδες ημερησίως. Ένα τρόφιμο π.χ. με 10% ΣΗΠ σε βιταμίνη C μας εφοδιάζει με το 10% των ημερήσιων αναγκών μας στη βιταμίνη αυτή. Καλό είναι ελέγχοντας τις ετικέτες, να επιλέγουμε τρόφιμα με 5% ΣΗΠ ή και λιγότερο σε λίπος, κορεσμένο λίπος και αλάτι (νάτριο), και 20% ή και περισσότερο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/default.htm