Σνακ για παιδιά: οικογενειακή υπόθεση!

snack1Τα ενδιάμεσα γεύματα ή σνακ αποτελούν σημαντικό κομμάτι στη διατροφή των παιδιών. Μαζί με τα κύρια γεύματα διασφαλίζουν την επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και ενέργειας που βοηθούν τα παιδιά στο να συγκεντρώνονται και να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, πολλές μελέτες δείχνουν ότι συμβάλλον στη διατήρηση υγιούς βάρους αφού αποτρέπουν τη δημιουργία μεγάλης πείνας και την επακόλουθη υπερκατανάλωση φαγητού στα κύρια γεύματα.

Πώς πρέπει να χειρίζονται τα σνακ οι γονείς;

  • Προσφέρετε «υγιεινά» σνακ στο παιδί σας. Σίγουρα το έχετε ακούσει πολλές φορές, όμως τι σημαίνει πραγματικά αυτό; Υγιεινό θεωρείται ένα σνακ που περιλαμβάνει τρόφιμα από διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Επιλέξτε μεταξύ των εξής ομάδων: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και προϊόντα δημητριακών (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη), γάλα και προϊόντα γάλακτος (π.χ. τυρί κρέμα, γιαούρτι).
  • Χρησιμοποιήστε τα σνακ για να συμπληρώσετε και όχι να αντικαταστήσετε τα κύρια γεύματα. Ιδανικά είναι ένα το πρωί και ένα το απόγευμα ενώ μικρότερα παιδιά (2 – 5 ετών) συχνά χρειάζεται να τρώνε κάθε 2- 3 ώρες.snack4
  • Προνοήστε να δώσετε εσείς σνακ στο παιδί σας για τις ώρες του σχολείου, για να αποφύγει τα πολύ λιπαρά τρόφιμα του κυλικείου.
  • Επιλέξτε τρόφιμα που θα καλύψουν τα κενά των γευμάτων. Αν στα κύρια γεύματα το παιδί σας δεν τρώει αρκετά λαχανικά ή προϊόντα δημητριακών, φροντίστε να τους τα προσφέρετε σαν σνακ.
  • Δώστε στο παιδί σας ένα σνακ όταν πεινάει και όχι για να το ηρεμήσετε όταν κλαίει ή για να το επιβραβεύσετε για κάτι. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε μια συμπεριφορά συναισθηματικής υπερφαγίας. Ίσως το παιδί σας χρειάζεται προσοχή και όχι φαγητό.
  • Προσφέρετε μικρές ποσότητες από ένα σνακ. Αν το παιδί σας πεινάει, θα αναζητήσει περισσότερο.
  • Θυμηθείτε πως τα γλυκά και τα αναψυκτικά είναι οι χειρότερες επιλογές για σνακ. Αντιθέτως καλό είναι τα παιδιά να μάθουν να τα καταναλώνουν σε συγκεκριμένες ποσότητες και σε συγκεκριμένες περιστάσεις (π.χ. ένα πάρτι) και όχι σε καθημερινή βάση.
  • Γίνετε εσείς πρότυπο για το παιδί σας: θυμηθείτε πως το παιδί σας αντιγράφει τη διατροφική συμπεριφορά σας! Επομένως, καταναλώστε και σεις οι ίδιοι τακτικά γεύματα και σνακ!