Στην πραγματικότητα, αυτός που «αδυνατίζει» είναι το άτομο που κάνει προσπάθεια μείωσης του βάρους του αλλάζοντας τις διατροφικές του συνήθειες. Κανένα τρόφιμο δεν έχει «αδυνατιστικές» ιδιότητες. Επομένως τα προϊόντα δεν αδυνατίζουν όμως αποτελούν καλό βοήθημα για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος που όμως χρειάζεται προσοχή. Στην ουσία αποτελούν πιο ελαφριές εκδοχές τροφίμων που είναι από μόνα τους πιο βαριά από το μέσο όρο, όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα, το τυρί και το γιαούρτι. Και έτσι όμως οι επεξεργασμένες αυτές τροφές περιέχουν και πάλι πολλές θερμίδες. Επιπλέον, συχνά για να παραμείνει ένα τρόφιμο νόστιμο (αφού του έχει αφαιρεθεί μέρος των λιπαρών ή/ και της ζάχαρης) προστίθεται σε αυτό επιπλέον αλάτι ή άλλα πρόσθετα τεχνητά συστατικά που δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία. Ακόμη, υπάρχει ο κίνδυνος η εκδοχή ενός τροφίμου π.χ. ενός παγωτού να μη μας ικανοποιήσει στον ίδιο βαθμό με το συμβατικό τρόφιμο με αποτέλεσμα να καταναλώσουμε πολλαπλάσιες ποσότητες παίρνοντας τελικά τις ίδιες περίπου θερμίδες.