Τα τρόφιμα της ομάδας του αμύλου, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά αποτελούν σημαντικά τρόφιμα τόσο όταν κάποιος επιθυμεί να χάσει ή να διατηρήσει το βάρος του. Μας προμηθεύουν με πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες (ιδιαίτερα όταν είναι ολικής άλεσης) που βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Επομένως, μια ποσότητα αυτών των τροφίμων είναι απαραίτητη στα κύρια γεύματά μας. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου αίματος σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και άρα δε νιώθουμε πείνα. Επίσης ένα πλήρες γεύμα που περιέχει άμυλο (π.χ. ψωμί), πρωτεΐνη (π.χ. κρέας, τυρί) και λαχανικά ή φρούτα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παραχθεί στον εγκέφαλο η ουσία σεροτονίνη η οποία δημιουργεί το αίσθημα της πληρότητας και της ικανοποίησης στον εγκέφαλο. Προσοχή, χρειάζεται φυσικά στις ποσότητες αλλά και σε κάποια είδη ψωμιού και ζυμαρικών, τα οποία είναι πλούσια σε «κρυφά λίπη». Καλό είναι να περιορίζονται τα κράκερ, τα κριτσίνια και οι βαριές σάλτσες στα μακαρόνια.