Εξοικονομήστε κατ’ οίκον

save2Τα έξοδα για την οργάνωση της κουζίνας και για την καθημερινή διατροφή μιας οικογένειας αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο μέρος των εξόδων ενός νοικοκυριού. Μπορείτε όμως με έξυπνους χειρισμούς να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα χρήματά σας και να επιτύχετε τη μέγιστη ποσότητα αλλά και ποιότητα διατροφής με αυτά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για «έξυπνους καταναλωτές»…

  • Πηγαίνετε πάντα στο σούπερ μάρκετ έχοντας μια λίστα με τα απαραίτητα και προσπαθήστε να «πειθαρχήσετε» σε αυτή. Χρησιμοποιώντας τη λίστα είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψετε χρήματα σε άχρηστα τρόφιμα ενώ παράλληλα γλιτώνετε χρόνο περιπλανώμενοι στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ μέχρι να θυμηθείτε τι χρειάζεστε.
  • Αποφύγετε να αγοράζετε τρόφιμα όταν είστε πεινασμένοι. Είναι πιο πιθανό να αγοράσετε ακριβά τρόφιμα με χαμηλότερη διατροφική αξία (πολύ αλμυρά/ λιπαρά σνακ, γλυκά κ.ά)
    Εκμεταλλευτείτε την εποχικότητα των τροφίμων. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πιο φθηνά και πιο φρέσκα όταν είναι στην εποχή τους. Αν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα, αγοράστε κάποια που χρειάζονται χρόνο ακόμη για να ωριμάσουν.
  • Μη φοβάστε τα «χύμα» προϊόντα ή τα ιδιωτικής ετικέτας. Μπορεί να είναι ίδιας ή και καλύτερης ποιότητας με τα αντίστοιχα συσκευασμένα. Κοστίζουν δε σαφώς λιγότερο αφού δεν έχουν κόστος διαφήμισης και οι συσκευασίες τους είναι λιγότερο «στολισμένες». Φυσικά, τα εγχώρια είναι επίσης φθηνότερη επιλογή από τα εισαγόμενα προϊόντα. Προτιμήστε τα!
  • Συγκρίνετε τις τιμές πριν αγοράσετε τρόφιμα. Συμβουλευτείτε την τιμή μονάδας που αναγράφεται σε κάποια τρόφιμα για να αποφασίσετε ανάμεσα σε δύο με διαφορετική ποσότητα στη συσκευασία.
  • Αγοράστε οικογενειακές/ πολύ μεγάλες συσκευασίες μόνο όταν πράγματι θα χρειαστείτε αυτές τις ποσότητες. Στην αντίθετη περίπτωση, το φαγητό θα χαλάσει και θα χρειαστεί να το πετάξετε. Για τρόφιμα που καταψύχονται, αφιερώστε χρόνο να τα χωρίσετε σε μερίδες και να τα τοποθετήσετε σε ξεχωριστές συσκευασίες στην κατάψυξη. Έτσι, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια όπως θέλετε αποφεύγοντας τη σπατάλη.
  • Προγραμματίστε να μαγειρεύετε 2-3 διαφορετικά φαγητά τις μέρες που έχετε αρκετό χρόνο διπλασιάζοντας τις συνήθεις ποσότητες. Στη συνέχεια, καταψύξτε τα σε μερίδες και χρησιμοποιήστε τα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι, θα αποφύγετε να αγοράσετε πρόχειρο φαγητό σε πακέτο εξοικονομώντας χρήματα.save1
  • Τοποθετήστε στους αποθηκευτικούς χώρους (ντουλάπια, ψυγείο, κατάψυξη) στην έξω πλευρά τα τρόφιμα που λήγουν άμεσα ή έχουν ανοιχθεί και βαθύτερα αυτά που έχουν μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Έτσι θα αποφεύγετε να χαλάσουν κάποια και να χρειαστεί να τα πετάξετε.
  • Μην πετάτε τα «απομεινάρια» του μεσημεριανού φαγητού. Μπορείτε να τα αξιοποιήσετε χρησιμοποιώντας τα κάπως διαφορετικά π.χ. καταναλώστε το μαγειρεμένο κοτόπουλο που έμεινε σε ένα σάντουιτς ή μέσα σε μια πράσινη σαλάτα.
  • Υπάρχουν πολλοί ακόμη τρόποι να εξοικονομήσετε χρήματα για την καθημερινή σας διατροφή. Θυμηθείτε ότι τα βασικότερα βήματα αποτελούν ο σωστός προγραμματισμός στο σπίτι και η αγορά των τροφίμων στη βέλτιστη δυνατή τιμή. Μάλιστα όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν χωρίς η διατροφή σας να υστερεί σε ποιότητα.