Είναι αλήθεια ότι στις φακές όπως και σε άλλα όσπρια αλλά και σε αρκετά λαχανικά (π.χ. το σπανάκι) περιέχονται μεγάλα ποσά σιδήρου. Ο σίδηρος όμως στα τρόφιμα αυτά και σε όλα τα φυτικά τρόφιμα βρίσκεται σε μορφή που δύσκολα απορροφάται και χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει δηλαδή χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα. Έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου από τα τρόφιμα αυτά αποβάλλεται από το σώμα. Για να αυξήσουμε την απορρόφησή του από τον οργανισμό μπορούμε να καταναλώσουμε ταυτόχρονα ένα τρόφιμο που να αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C π.χ. μια σαλάτα ή ένα φρούτο. Καλύτερη πηγή σιδήρου (που απορροφάται σε μεγαλύτερο βαθμό) αποτελούν τα διάφορα κρέατα με πρώτο το κόκκινο κρέας και ειδικά το συκώτι.