4. Καταναλώνοντας πολλά γλυκά και ζάχαρη κινδυνεύουμε να αποκτήσουμε ζάχαρο/ διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί είτε αυτοάνοσο νόσημα (διαβήτης τύπου1) για το οποίο ευθύνονται γενετικοί παράγοντες είτε οφείλεται σε ένα μίγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων με κυριότερη την παχυσαρκία (διαβήτης τύπου 2). Η διατροφή δε μπορεί άμεσα να προκαλέσει κάποια μορφή διαβήτη αφού ένας υγιής οργανισμός είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα μεγάλο ποσό υδατανθράκων (ακόμη και ζάχαρης) από ένα γεύμα μέσα σε μερικές ώρες με αποτέλεσμα να επαναφέρει το σάκχαρο αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια, το πρόβλημα με την υπερβολική κατανάλωση γλυκών είναι οι μεγάλες ποσότητες λίπους που συνήθως περιέχουν καθώς και της ζάχαρης που προσφέρει κενές θερμίδες και εκτοπίζει άλλα πιο υγιεινά τρόφιμα από τη διατροφή μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους και παχυσαρκία, η οποία αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα για διαβήτη τύπου 2.